In gesprek met Pia Dijkstra over werken na kanker

Genezen kankerpatiënte wil weer aan het werk

HOOFDDORP – Veel bedrijven zijn bang genezen kankerpatiënten aan te nemen. Onterecht, vindt ex-patiënte Isabelle Lebrocquy (47). Maandag gaat ze hierover in gesprek met D66-parlementariër Pia Dijkstra in hotel de Beurs.

Zo wil Lebrocquy bewustzijn kweken omtrent de problemen die herstelde kankerpatiënten ondervinden bij het opnieuw betreden van de arbeidsmarkt.

,,Momenteel hebben veel mensen een negatieve associatie met genezen kankerpatiënten. Mijn doel is om dat imago te veranderen. Op het moment dat iemand is genezen, is alles weer mogelijk.’’ Bedrijven zijn bang dat iemand opnieuw ziek wordt en ze voor de kosten opdraaien. In het huidige systeem betaalt een werkgever een zieke werknemer verplicht twee jaar door. ,,Daar wil ik door middel van een wetswijziging verandering in brengen. De beste oplossing zou zijn dat de overheid voor de kosten opdraait.”

Lebrocquy wil een sociale onderneming starten, die herstelde kankerpatiënten aan werk moet helpen. ,,Dat zal aanvankelijk via een proefperiode gaan, wij fungeren dan als een soort bemiddelingsbureau. Bedrijven zien dan hopelijk in dat deze mensen gewoon prima werk kunnen leveren.’’

Bron: Haarlems Dagblad, 24 augustus 2012