Anders kijken naar mensen die hersteld zijn na kanker

EenVandaag en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties ondervroegen ruim 2.000 kankerpatiënten naar hun ervaringen op het werk. Uit dat onderzoek blijkt dat 24 procent vanwege hun ziekte werd ontslagen. De bevindingen die het actualiteitenprogramma EenVandaag dinsdag presenteerde laten zien dat slecht is gesteld (ex)kankerpatiënten op de werkvloer.

Zo kwam naar voren dat werkgevers in de eerste week begripvol zijn. Maar kanker is geen griepje. Het duurt vaak maanden soms wel jaren voordat een patiënt is hersteld. En dan verliezen werkgevers hun mededogen. Hoewel je niet zomaar iemand de laan uit kunt sturen, blijkt dat veel ex-kankerpatiënten om vage redenen worden ontslagen.

Een van de slachtoffers bij EenVandaag over haar onterechte ontslag: ‘Dat is een nekslag. Ik vind dat mensonterend. Het voelde alsof ik in mijn eigen huis was opgehangen en dat doet het nog. Psychisch heeft het eigenlijk meer impact dan het hele ziekteproces.’

Bijna de helft van de ondervraagden wil meer ondersteuning. Ook kan de communicatie tussen werkgever en werknemer beter. Re-integratieplannen zijn vaak onduidelijk. Daarbij gaan werknemers te snel weer aan het werk om hun afwezigheid in te halen en houdt de werkgever daar te weinig rekening mee.

Dat moet anders, dacht Isabelle Lebrocquy. Nadat ze tweeënhalf jaar geleden herstelde van darmkanker kwam ze niet meer aan de bak en begon haar eigen bemiddelingsbureau voor ex-kankerpatiënten. Lebrocquy wil dat men anders naar deze mensen gaat kijken en ze benadrukt ook het voordeel van een ex-kankerpatiënt: ‘Eigenlijk is de boodschap dat we anders moeten gaan kijken naar mensen die hersteld zijn van kanker. Ik kan gewoon weer normaal werken. En mijn risico dat ik weer gewoon kanker krijg is niet groter dan bij iemand anders. Integendeel. Ik word veel beter gecontroleerd dan iemand die gewoon op de straat rondloopt, rookt, niet sport en niet gezond eet.’

Bron: Joop/Leven, 15 april 2014

Isabelle Lebrocquy en oPuce bij Eén Vandaag

sitestat

Isabelle Lebrocquy verloor haar baan nadat ze darmkanker kreeg. Nu is ze een speciaal bemiddelingsbureau begonnen om mensen na kanker weer aan het werk te helpen.

Lebrocquy verloor haar baan, ondanks eerdere toezeggingen voor een vast contract. Al snel kwam ze erachter dat ze niet de enige werknemer is die tijdens of na kanker problemen met werk ondervindt. Na haar ziekte, gooide ze haar leven over een andere boeg en begon ze een bemiddelingsbureau voor ex-kankerpatienten. Haar motto: ‘Werkgevers, geef ons een leven.’ In EenVandaag haar verhaal.

Hoe moeilijk is het om na de ziekte kanker weer aan het werk te gaan? EenVandaag deed samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onderzoek onder ruim 2.000 kankerpatiënten naar hun ervaringen. Vandaag bespreken we de resultaten in de uitzending.