Iemand die hersteld is na kanker, betaalt zich blauw aan verzekering

Mensen die hersteld zijn na kanker worden geconfronteerd met torenhoge verzekeringspremies. Vergelijkingssite Independer en patiëntenverenigingen willen een einde maken aan die willekeur. Verzekeraars hebben het liefst gezonde patiënten, ze hebben geen verstand van hoe groot de risico’s per aandoening nou echt zijn.

Ernst Arens van ICZ
Dezelfde patiënt betaalt bij de ene verzekeraar 350 euro per maand voor een overlijdensrisicoverzekering, bij de ander 20 euro. ,,Het kan wel 1000 procent verschillen met een standaardpremie en vaak genoeg worden mensen helemaal geweigerd”, stelt Daniël de Wild van vergelijkingssite Independer. ,,Mensen die hersteld zijn van kanker, maar ook heel veel chronisch zieken hebben hiermee te maken.”

Dat beaamt patiëntenfederatie NPCF. ,,We kregen onlangs nog van het Reumafonds het verzoek deze verzekeringsproblematiek aan te kaarten.”

Waarop de extreme verschillen tussen verzekeraars zijn gebaseerd kan het Verbond van Verzekeraars niet uitleggen. ,,Elke verzekeraar maakt zijn eigen risico-inschatting”, legt een woordvoerder uit. ,,Er komt steeds meer statistische informatie over overlevingscijfers per ziektebeeld. Maar de communicatie daarover kan wel beter. Daarom werken veel verzekeraars nu ook mee aan het initiatief van Independer om de verschillen inzichtelijk te maken.”

Dossier
Independer biedt aan mensen die zijn hersteld van kanker (op verzoek van patiëntenkoepel Leven met kanker) om eerst een gezondheidsdossier aan te leggen en daarmee offertes aan te vragen bij verschillende verzekeraars. Kosten: 295 euro. De Wild: ,,Het loont enorm om zo te shoppen, want anders moet je per verzekeraar het hele beoordelingsproces door en zit je aan de vooravond van de overdracht van je nieuwe huis nog in onzekerheid over acceptatie of hoogte van je premie. Bovendien kun je dan geen kant meer op als je ineens honderden euro’s per maand extra moet betalen.”

Doorslaggevend
Specialisten worden in toenemende mate om toelichting gevraagd, meldt het Verbond van Verzekeraars, al is hun oordeel lang niet altijd doorslaggevend. ,,Iemand die als kind kanker heeft gehad, heeft dan al wel 22 jaar bewezen weer gezond te zijn, maar het effect van de grote dosis radioactieve straling die in die tijd werd gebruikt, kan nog wel problemen opleveren.”

Patiëntenkoepel Leven met kanker noemt het ‘totale willekeur’ en hoopt op verbetering door de verschillen onder de neus van de verzekeraars te houden via de Independer-vergelijking.

Ernst Arens van Intermediar voor chronisch zieken ICZ, die al langer chronisch zieken helpt een verzekering te vinden: ,,Verzekeraars hebben het liefst gezonde patiënten, ze hebben geen verstand van hoe groot de risico’s per aandoening nou echt zijn. En omdat de premies de afgelopen jaren enorm zijn gedaald – voor een huis van 2 ton betaal je een tientje – verhalen ze de risico’s direct op de patiënt: tabee solidariteit.”

ICZ-woordvoerder Ernst Arens: ,,Er zijn 5,3 miljoen mensen met een chronische aandoening en dat aantal groeit rap. Veel van de mensen worden net zo oud als ieder ander. Hoogste tijd dat ook zij de kans krijgen een normaal leven te leiden, mét een koophuis tegen acceptabele kosten.”

Bron: AD, Francine Wildenborg, 18 juni 2015