Verandering begint bij taal

Revolution starts with language… Change the language and you can change everything.

Als onbezoldigd adviseur ben ik betrokken bij een mooi inspirerend Social Enterprise merk; oPuce genaamd. oPuce heeft als purpose het bevorderen van de terugkeer naar volwaardig werk na kanker door maatschappij en werkgevers te inspireren anders te kijken naar leven en werken tijdens en na kanker.

En dat is verdomde hard nodig!

Want uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste drie redenen voor werkgevers om iemand niet aan te nemen zijn: een crimineel verleden, een verslavingsverleden en een kanker verleden!!

Kanker hoeft gelukkig niet altijd meer slecht af te lopen. Steeds meer mensen leven na kanker. Omdat ze zijn genezen van kanker. Of omdat hun kanker is veranderd van een dodelijke in een chronische ziekte. Vier procent van alle Nederlanders leeft op dit ogenblik met kanker of heeft in het verleden kanker gehad. Het gaat om 290.000 mannen en 360.000 vrouwen.

Maar na de diagnose kanker word je door de maatschappij meteen voorgoed afgeschreven, ook al ben je helemaal genezen van kanker. Of al een hele tijd ‘kankervrij’. Je wordt door overheidsinstanties en bedrijven als chronisch of risicovol bestempeld en buitengesloten van verzekeringen/hypotheken en werk!. Als je eenmaal kanker hebt of hebt gehad, ben je net zo gebrandmerkt als een misdadiger.

Dit komt omdat de maatschappij en werkgevers je zien als iemand met een extra hoog risico op arbeidsongeschiktheid. Werkgevers en instanties denken bij mensen die zijn genezen van kanker, primair aan het risico dat de ziekte terug kan komen en de daar mogelijk uit voorkomende arbeidsongeschiktheid. Daarnaast bestaat er de angst en het beeld dat mensen die kanker hebben (gehad) veel kwaaltjes hebben, zich vaker en makkelijker ziek melden en dus minder productief zijn.

Als je kanker hebt (gehad) kan je daar dus maar beter niet mee te koop lopen, want dan weet je zeker dat je geen volwaardig werk meer krijgt.

En dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.

Want maatschappij en werkgevers zouden ook anders naar leven en werken tijdens en na kanker kunnen kijken!

Het beeld dat bedrijven en instanties ook zouden kunnen (en moeten) hebben, is dat van mensen voor wie opgeven geen optie is. Van mensen die tot op het bot gemotiveerd zijn en nooit opgeven. Van mensen die net zo goed en misschien nog wel beter gekwalificeerd zijn omdat ze als ‘extra curriculaire activiteit’ net een levensbedreigend project hebben gemanaged. Van mensen die naast hun normale kwalificaties nog iets extra’s meebrengen en daarom juist een aanwinst kunnen zijn voor een bedrijf.

Mijn ouwe baas Kevin Roberts zei altijd: ‘Revolution starts with language. Change the language and you can change everything’.

Ik stel voor dat we daar snel mee beginnen.

AK

Bron: Arjan Kapteijns, www.ikhouvanmerken.nl , 16 december 2016

Tweede Kamer vraagt Minister met verzekeraars te praten over verzekeringen voor ex-kankerpatiënten

Het is voor kankerpatiënten vaak moeilijk om verzekeringen af te sluiten. Ook als ze helemaal genezen zijn. Minister Asscher van Sociale Zaken gaat nu praten met de verzekeraars om een oplossing te vinden.

Voor patiënten en ex-patiënten is het soms bijna onmogelijk om een verzekering af te sluiten. Dat bleek ook uit het verhaal van Isabelle Lebrocquy, die wij eerder deze week spraken.

Achtervolgd door ziekte

Isabelle is helemaal genezen van kanker, maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen lukt haar niet. En zij is geen uitzondering: veel oud-patiënten worden achtervolgd door hun ziekte.

De Tweede Kamer wil dat er een oplossing komt voor het probleem. In een debat met minister Asscher werd hem gevraagd om daar bij de verzekeraars op aan te dringen. Kamerleden reageerden deze week al stevig op het verhaal van Isabelle. Linda Voortman van GroenLinks noemde het ‘walgelijk’ dat ex-patiënten moeite hebben om verzekeringen af te sluiten.

‘Aan hun jasje trekken’

Asscher heeft nu toegezegd dat hij de verzekeraars ‘aan hun jasje zal trekken’. ‘Het is natuurlijk aan de verzekeraars zelf, maar ik snap het probleem heel goed’, zei de minister.

De verzekeraars zeggen dat mensen die kanker hebben gehad een verhoogd risico hebben om arbeidsongeschikt te worden. Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars zei wel dat ze samen met de vereniging van ex-kankerpatiënten onderzoeken of de statistieken niet achterhaald zijn.

Geen verzekering omdat je kanker had: ‘Je wordt dubbel gestraft.’

Isabelle Lebrocquy overwon darmkanker maar een verzekering krijgen, lukte niet: ‘Je oncoloog zegt dat je genezen bent, maar de verzekeraar behandelt je als een ziek persoon. Het maakt me zo boos.’

De politiek eist nu actie.

Geen verzekering omdat je kanker had: 'Je wordt dubbel gestraft'

Isabelle genas vier jaar geleden van darmkanker, maar een arbeidsongeschiktheidverzekering krijgen, lukt haar maar niet. Isabelle is geen uitzondering; steeds meer ex-kankerpatiënten worden achtervolgd door hun ziekte.

Verzekeraar wil me niet

‘Vijf jaar geleden werd ik ziek’, begint ze. ‘Ik verloor mijn baan, maar gelukkig herstelde ik.’ Aan een baan komen, was moeilijk, dus begon ze als zelfstandige: als sociaal ondernemer helpt ze nu ex-kankerpatiënten aan een baan. ‘Ik wil laten zien dat als je kanker hebt gehad, je mee kunt blijven draaien. Ook als je heel erg ziek bent geweest, kun je terugkomen.’

Ze vervolgt: ‘Vrij bitter om te merken dat je na genezing niet te verzekeren bent. Als ik nu ziek word, heb ik een groot probleem’,  zegt Isabelle. ‘Minister Asscher heeft van alles toegezegd een paar jaar geleden maar er is nog weinig mee gebeurd.’

‘Schande’ vindt de politiek

De Tweede Kamer spreekt er schande van dat ex-patiënten moeite hebben om verzekeringen af te sluiten. ‘Het is gewoon walgelijk’, zegt Linda Voortman van GroenLinks tegen RTL Nieuws.

Partijen eisen dat minister Lodewijk Asscher verzekeraars hierop aanspreekt. Verder pleiten verschillende partijen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zelfstandigen. 

Achterhaalde cijfers

Verzekeraars willen Isabelle niet hebben, of rekenen torenhoge premies. Volgens het Verbond van Verzekeraars blijkt dat mensen die kanker hebben gehad een verhoogd risico hebben om arbeidsongeschikt te worden.

‘Het kan bijvoorbeeld zijn dat de zware therapieën hun tol eisen’, stelt de woordvoerder. ‘Overigens zijn de verzekeraars samen met de vereniging van ex-kankerpatiënten bezig te onderzoeken wat de overlevingskansen zijn na borstkanker, en of de statistieken niet achterhaald zijn. Dat onderzoek loopt nog.’

Loopbaan voor de boeg

650.000 mensen hebben in ons land kanker. Een steeds grotere groep geneest en heeft nog een heel leven en een loopbaan voor de boeg. Volgens de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties zijn er vele honderdduizenden Nederlanders die ooit in hun leven kanker hebben gehad, soms tientallen jaren geleden, worden geconfronteerd met vaak grote problemen bij het afsluiten van een overlijdensriscoverzekering. Deze is nodig voor een hypotheek bij de aanschaf van een nieuwe woning. 

Ook voor Isabelle kunnen de gevolgen groot zijn: ‘Als ik op straat kom te staan, heb ik een groot probleem. Gelukkig hebben vrienden al voorgesteld dat ik bij hen mag komen wonen. Maar eigenlijk is dat toch te gek voor woorden. Ik mag hopen dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren.’

Video RTL Nieuws

Bron: RTL Nieuws, 5 december 2016.