Tweede Kamer vraagt Minister met verzekeraars te praten over verzekeringen voor ex-kankerpatiënten

Het is voor kankerpatiënten vaak moeilijk om verzekeringen af te sluiten. Ook als ze helemaal genezen zijn. Minister Asscher van Sociale Zaken gaat nu praten met de verzekeraars om een oplossing te vinden.

Voor patiënten en ex-patiënten is het soms bijna onmogelijk om een verzekering af te sluiten. Dat bleek ook uit het verhaal van Isabelle Lebrocquy, die wij eerder deze week spraken.

Achtervolgd door ziekte

Isabelle is helemaal genezen van kanker, maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen lukt haar niet. En zij is geen uitzondering: veel oud-patiënten worden achtervolgd door hun ziekte.

De Tweede Kamer wil dat er een oplossing komt voor het probleem. In een debat met minister Asscher werd hem gevraagd om daar bij de verzekeraars op aan te dringen. Kamerleden reageerden deze week al stevig op het verhaal van Isabelle. Linda Voortman van GroenLinks noemde het ‘walgelijk’ dat ex-patiënten moeite hebben om verzekeringen af te sluiten.

‘Aan hun jasje trekken’

Asscher heeft nu toegezegd dat hij de verzekeraars ‘aan hun jasje zal trekken’. ‘Het is natuurlijk aan de verzekeraars zelf, maar ik snap het probleem heel goed’, zei de minister.

De verzekeraars zeggen dat mensen die kanker hebben gehad een verhoogd risico hebben om arbeidsongeschikt te worden. Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars zei wel dat ze samen met de vereniging van ex-kankerpatiënten onderzoeken of de statistieken niet achterhaald zijn.